Video 1 - Spraakbewegingen - Bewegen met je mond (ronding deel 1)

Hieronder staan overige ideeën om spelenderwijs ronding te oefenen thuis en/of in de klas. Aan de blauwe letters/vormen in de uitleg kan je zien in welke delen van het woord je mond de geronde vorm aanneemt (de spieren van o.a. je wangen en lippen bewegen naar voren in de richting een ronding).

Ik bied alles op deze website gratis aan voor alle kinderen die deze ondersteuning kunnen gebruiken. Voor ouders die spelenderwijs spraakbewegingen in taal thuis willen invoegen. Voor alle beroepsprofessionals (o.a. logopedisten, leerkrachten, pedagogisch medewerkers, ambulant dienstverleners) die hier ook inspiratie uit kunnen halen om spraakbewegingen in voor het kind betekenisvolle taal te integreren in de schoolse setting.

Mochten de filmpjes en bijbehorende materialen op deze website van betekenis zijn geweest voor jouw kind, leerling of cliënt, zou ik een kleine donatie enorm waarderen! Ik ben hierin niet verbonden aan een bedrijf of organisatie, maar ik maak alles zelf in de avonduren en weekenden. Er gaat veel tijd zitten in het maken van alles wat op deze website te vinden is.

Met een donatie kan ik een deel van de kosten dekken en blijven werken aan nieuwe filmpjes, liedjes en materialen om hopelijk zo veel mogelijk gratis te kunnen blijven aanbieden.

Warme groet,
Petra

Spelideeën binnen dagelijkse routines/activiteiten

1. Een spelletje spelen waarbij je afwisselend gaat ‘bewegen’ of stil gaat staan. Bv. stoelendans.

2. Welke lichaamdelen kan je allemaal bewegen? en welke lichaamsdelen niet (staan stil)? ook leuk om grapjes te maken, bv. probeer je oor te bewegen (sommige mensen kunnen dit! ;-)), je oor, je neus, je rug, je voet, etc.

3. Voor de spiegel kijken of je mond kan bewegen. Je mond kan open, je mond kan dicht. Kunnen je tanden bewegen? Kan je tong ook bewegen? Je tong kan naar voor en naar achter bewegen, naar boven en naar beneden, én breed en smal.

4. Gekke bekken trekken voor de spiegel en als de ander stop zegt, houd je je gezicht helemaal stil (alsof je een standbeeld bent). Doe elkaar dan na!

5. Liedje:
– “De apenstopdans – Bewegenboog”
    KLIK HIER (Spotify).
In dit liedje wordt ‘bewegen’ (met verschillende lichaamsdelen) afgewisseld met ‘stil staan’. Benoem steeds het woord ‘bewegen’ (dit wordt niet zo letterlijk in de tekst gezegd) als je aan het dansen bent (bv. het zwaaien van je armen, schouders

1. Stiekem mama’s lippenstift of lipgloss pakken (evt. allerlei leuke kleuren) en kusjes geven op je hand, armen, een spiegel, een raam, of misschien wel op papa of mama. Kijk samen naar de ronde vorm. Je kan de mondafdrukken van de kusjes met elkaar vergelijken. Welke is het mooist rond? Welke is groot? welke klein? Zet er ronde cirkeltjes omheen met een potlood.
wow zo mooi!
ook op doen!

2. Een brief schrijven aan iemand die je lief vind, en onderaan de brief een kusje geven met lippenstift.

1. Naar het bos op zoek naar een uil. Maak het geluid van de uil “oe-oeh!”
2. In de tuin verstoppen achter een boom, evt. met masker van een uil op. “oe-oeh!” en de ander probeert je te zoeken.

3. Masker van een uil-knutselen en daarna ermee spelen.

4. Prentenboeken:
– Dit is een uil (L. Walden):
   KLIK HIER (bol.com)
– Mama is kwijt (C. Haughton):
   KLIK HIER (bol.com)

5. Tekenfilmpjes:
– Mama is kwijt (C. Haughton)
   KLIK HIER (You Tube)

6. Liedjes over de uil:
– De uil Joop (G. de Boer):
   KLIK HIER (You Tube)
– Hoor je de uil (S. Konings):
   KLIK HIER (You Tube)

1.Wat is er allemaal hoog binnen in jouw huis? iets wat hoog op de muur hangt, hoog op een kast, etc. Je kan er misschien niet bij, zó hoog ligt het.

2.Zijn er buiten ook dingen te vinden die hoog zijn?

Stuur me een messenger berichtje via de Facebook “Zwingwoorden”. 
Dit kan speelgoed zijn, een prentenboek, een spelletje.

Indien uw kind, cliënt of leerling logopedie heeft, neem dan contact op met uw behandelend logopedist. Zij/hij kan het beste advies geven welke spraak- en taaloefeningen uw kind nodig heeft. Deze filmpjes/materialen kunnen onder geen voorwaarde een vervanging zijn voor logopedische behandelingen wanneer dit geïndiceerd is.

error: Content is protected !!