PROMPT (ontwikkeld door D. Hayden) is een:
– holistische (= kijken naar het geheel)
– dynamische (= altijd in beweging)
– én communicatieve benadering (= het uitwisselen van informatie, gedachten en gevoelens met anderen)
om kinderen en volwassenen met spraakmotorische (ontwikkelings)achterstanden/stoornissen en communicatieve problemen te begeleiden en ondersteunen, waardoor zij meer mogelijkheden ontwikkelen om tot communicatieve participatie met de omgeving te kunnen komen.

PROMPT heeft als uitgangspunt altijd de communicatie tussen een kind (of volwassene) en zijn omgeving.
– taal is nodig om je gedachten, behoeften en gevoelens met elkaar uit te wisselen.
– verstaanbare spraak is nodig om deze taal te kunnen uiten.
Beiden heb je nodig om deel te nemen aan gesprekken en interacties met anderen (= communicatieve participatie) en zorgen voor verbinding tussen mensen.

Op deze website richt ik mij specifiek op de toepassing bij kinderen.

PROMPT staat voor PROMPTs for Restructuring Oral Muscular Phonetic Targets’ en is in Amerika ontwikkeld door D. Hayden (logopedist en tevens wetenschappelijk onderzoekster). PROMPT is een filosofie, benadering, systeem en techniek.

De officiële website van PROMPT: [klik hier]

Wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van PROMPT: [klik hier]

PROMPT heeft als filosofie de ‘Dynamische Systeem Theorie (DST) en ziet communicatie als een voortdurende interactieve wisselwerking tussen je interne domeinen/vermogens:
– sociaal-emotioneel
– taal-denkvaardigheden (cognitief-linguïstisch)
– lichamelijke/zintuiglijke vermogen (= fysiek-sensorisch domein)
in relatie tot je omgevingsdomein (extern).

Veel kinderen met spraakontwikkelingsstoornissen (SOS) of -achterstanden zijn onvoldoende te verstaan, omdat ze nog moeite hebben om alle mondspieren (van o.a. de kaak, lippen, wangen en tong) op de juiste, verfijnde manier tijdens het praten te bewegen. Zij hebben dan nog onvoldoende controle over hun spraakmotoriek Voor aanvullende uitleg over spraakmotoriek, klik hier

Een PROMPT-getrainde logopedist (klik hier) kan een kind dan helpen deze precieze spierbewegingen te leren maken. Zoals een fysiotherapeut met zijn handen spierbewegingen kan ondersteunen tijdens bv. het lopen, kan een  logopedist de spierbewegingen van de mond vormen tijdens praten. Dit kan vanuit de PROMPT-techniek, waarbij de logopedist met de handen alleen die spierbewegingen beïnvloedt die nodig zijn om tot verstaanbare spraak te komen. Dit zal altijd gebeuren aan de buitenkant van de mond en alleen op die momenten dat het het kind zonder de hulp van de logopedist nog niet lukt.

De logopedist geeft vanuit de PROMPT-techniek het kind dan multisensorische informatie (= somatosensorische input), zodat een kind leert voelen:
welke spieren het moet bewegen;
op welke wijze ze deze spieren moet bewegen;
– in welke positie/houding zich de mond bevindt.

Bovenstaande altijd in combinatie met:
auditief: horen hoe de klanken in woorden en zinnen klinken en talige uitleg (mits mogelijk) hoe de bewegingen gemaakt kunnen worden.
visueel: kijken hoe de mondbewegingen eruit zien

Het ondersteunen van de spraakbewegingen vanuit de PROMPT-techniek zal altijd geïntegreerd worden binnen een natuurlijke, communicatieve en interactieve benadering (= uitgangspunt van PROMPT), waarin de logopedist (samen met ouders) ook als rolmodel een communicatieve gesprekspartner voor het kind is.
Er zal samen met ouders (of andere belangrijke communicatiepartners om het kind heen) taal gekozen worden die betekenisvol en functioneel voor het kind in te zetten is in de dagelijkse communicatie thuis, op school of andere situaties. De eventuele spraakmotorische doelen zullen geïntegreerd worden binnen deze taal. 

In het PROMPT-onderzoek zal de logopedist systematisch alle mogelijkheden en belemmeringen van het kind in kaart brengen vanuit het PROMPT-Conceptueel Kader (zie bovenstaande video). Zij zal observeren en analyseren in hoeverre o.a. de spraakmotoriek impact heeft op de communicatie. De controle over de spierbewegingen van onder andere de kaak, lippen/wangen en tong worden geobserveerd en geanalyseerd en in relatie gebracht tot de 3 interne domeinen, in relatie tot het omgevingsdomein. Vervolgens worden er communicatiedoelen opgesteld, waarbij nieuw te leren spraakbewegingen worden geïntegreerd in voor het kind functionele taal die het kan gebruiken in alledaagse situaties met ouders, familie, vriendjes, school enz. 

error: Content is protected !!